Kastelen 🏰

13 september 2026 - Dunkeld, Verenigd Koninkrijk

Dit gezellige familieguesthouse serveert echt een fantastisch ontbijt, Paul ging zelfs voor de "full English" en dat was hard werken 😬

Vandaag maken we een ritje langs de oostkust omhoog en via het binnenland weer schuin naar beneden naar ons huisje in the middle of nowhere vlakbij Dunkeld.

We rijden door een heuvelachtig landschap met af en toe blik op  zee. Heel veel landbouwgrond, we vermoeden dat dit de graanschuur van de UK is. Via Dundee, een Industrieel havenstadje, rijden we naar Stonehaven, een mooi, eeuwenoud vissersplaatsje. Mét een knusse tearoom waar we heerlijke scones aten (genoeg gevuld voor de rest van de dag, zeker Paul 🤣🤣).

Dé topattractie van deze omgeving is echter Dunnotar Castle. Een prachtige kasteelruïne met een zeer bewogen geschiedenis die meer dan 1.000 jaar teruggaat. Schotse held, William Wallace (Braveheart) stak het ooit in de fik in om de Engelsen die het in beslag hadden genomen, te verdrijven. Later was het heel lang in het bezit van 1 van de rijkste families van Schotland, de graven Marischal en Mary, Queen of Scots, logeerde er ooit.

Na de opstand van de Earl Marischal in 1715 werd de familie de titel ontnomen en het kasteel verkocht. Het werd grotendeels gestript en verviel tot een ruïne. Totdat in de jaren 1920 de familie Pearson de ruïne kocht en deels restaureerde, waarna het opengesteld werd voor publiek. De locatie is echt prachtig en we hebben er, alweer, prachtig weer bij 🙂

Daarna op pad naar onze cottage. We hadden van Sheila instructies gekregen hoe we moesten rijden en dat de sleutel onder een steen bij de deur zou liggen. We reden via Dunkeld, ook heel leuk aan de rivier gelegen, en deden alvast boodschappen voor de komende dagen bij de buurtsuper.

Craighton Cottage bleek een paar kilometer verderop in het gehucht Butterstone te liggen. Sheila kwam nog even langs en vertelde o.a. dat we een beroemde overbuurman hebben, de componist van het (kennelijk hier geliefde) lied Caledonia, ene Dougie McClean.

Volgende ochtend op het gemakkie het Nationaal Park Cairngorms ingereden op weg naar het Schotse kasteel van de Koninklijke familie. De omgeving is echt prachtig en afwisselend. We rijden via de Cairnwell Pass, de hoogst gelegen openbare weg in het VK. Onderweg nog meer kastelen en heel veel motorrijders (die het met de snelheid op deze slingerende weg niet zo nauw nemen).

Eenmaal bij Balmoral Castle blijkt dat we het niet kunnen zien want de Royals zijn "in residence" ... Dan maar de berg op (180m) om de Prince Albert Memorial Pyramide te bewonderen. We liepen tegen de klok in en dat bleek achteraf een prima idee want daar ging het een stuk minder steil omhoog dan met de klok mee. Het steilste stuk lopen we toch het liefst naar beneden ipv omhoog 😉

Omdat het toch nog een aardig stuk terug was naar onze cottage besloten we Braemar in de pub te eten ipv thuis zelf te koken.

Mooie dag, prachtige omgeving en, alweer, fantastisch weer 🙏🏻

P.s.: de video's staan er op!

1. Machteld Blankvoort:
    Geweldig!