King's Landing
1 oktober 2025 - Dubrovnik, Kroatië
We werden door de Uber chauffeur bij de noorderpoort afgezet (autos, behalve met bijzondere vergunning, zoals vuilniswagens en ambulances, mogen er niet in) en liepen vervolgens tig trappen naar beneden de oude stad in. Dwz sjouwen is een beter woord 😅 Later leerden we dat dit ongeveer de slechtste plek is om de stad in te gaan met bagage, dus tip voor wie eens gaat: laat je afzetten bij de westelijke Poort, Pile Gate, of de oostelijke poort, echt een heel stuk makkelijker (ook zonder bagage 🙂). Na dat gesjouw hadden we snel ons appartementje gevonden, dropten we bagage en gingen meteen de deur weer uit voor een biertje. Maar niet veel later lagen we er toch nog op tijd in, we hadden immers een lange, spannende dag achter de rug.
Volgende ochtend: perfect weer! Zonnetje, niet al te warm, een mooie dag om Dubrovnik, of voor de "Thronies" onder ons, King's Landing, te ontdekken. Even een broodje gehaald bij de bakker om de hoek (24/7 geopend) en na het ontbijt naar het trefpunt voor de "ultieme Game of Thrones" wandeling.
Het leuke van zo'n themawandeling is dat je niet alleen de filmlocaties ziet maar en passant van alles meekrijgt over de geschiedenis van de stad en de stad leert kennen. Gids Karmen neemt ons eerst mee naar het "zwaarste deel" van de wandeling (lees, het stuk waar het meest geklommen moest worden), te weten het fort St Lawrence, in de serie de "Red Keep". In en om het fort toont zij fotos uit de serie op de plekken waar de scènes geschoten zijn. Grappig om te zien hoe ze sommige plekken veel groter hebben doen lijken en ook hoe sommige stukken afgedekt moesten worden. Grappig feitje: vaak worden bloemen of planten gebruikt om bepaalde zaken (ramen, afbeeldingen) te "verbloemen" 😉. En natuurlijk is er heel veel dmv CGI (computer generated imagery) veranderd.
Het eerste seizoen (2011) is op Malta opgenomen maar al snel verplaatste alles zich naar Kroatië. Het meeste in Dubrovnik, dat als basis voor King's Landing diende (overigens lijkt de stad in de serie minstens 3x zo groot als in het echt, door veel te "copy pasten"), maar ook in Split en Sibenik werd gefilmd.
Voor de serie werd de stad al wel bezocht door toeristen maar tijdens en na de uitzendingen, barstte het toerisme daar pas goed los. Er komen dagelijks gemiddeld 10 à 15.000 bezoekers 😳 Het werd er zo druk dat een beetje fatsoenlijk filmen bijna niet meer mogelijk was, het laatste seizoen is dan ook vooral mbv CGI en oudere beelden in elkaar gezet.
Voor de opnames van GoT werden iedere keer verschillende delen van de stad "schoongeveegd" dwz mensen moesten hun ramen en deuren gesloten houden, winkels en restaurants moesten sluiten etc. Daar werden ze overigens heel goed betaald, dus niemand klaagde daarover. En de andere helft van de inwoners werd figurant in de serie. Het is overduidelijk, de serie heeft de stad geen windeieren gelegd. Echt een leuke en interessante wandeling.
Ze moeten het hier overigens wel echt verdienen in het seizoen (van april t/m oktober), want in de winter waait er de Bora (koude wind) en is de luchthaven dicht. Over land en water kun je er wel komen, maar aangenaam is het er dan niet.
Dubrovnik kent een bewogen geschiedenis, zoals het hele gebied hier natuurlijk. Ooit was het een onafhankelijke stadstaat en heette het Ragusa. Het was zelfs de eerste staat die in 1776 de "Verenigde Staten van Amerika" erkende. Dat veranderde in 1808, na Russische bezetting en een grote aardbeving. Meer geschiedenis? --> Geschiedenis van Dubrovnik
Er zijn, verspreid door de oude stad, veel fonteinen die het water rechtstreeks uit de bergen krijgen, heel zuiver water. Water kopen is niet nodig, gewoon iedere keer flesjes vullen 🙂. Nog een bijzonder feitje: er mag hier tegenwoordig alleen met rood/bruine dakpannen gebouwd worden. Je kunt goed zien wat er gerestaureerd is en wat (nog) niet. O.a. het klooster heeft nog oude dakpannen Die werden ooit door de vrouwen gemaakt. Zij legden de plakken klei over hun dijen om de halfronde vorm te maken. Die oude dakpannen hebben dus allemaal verschillende afmetingen terwijl de nieuwe allemaal hetzelfde zijn. Nog zoiets, de opgang die leidt naar het klooster (onderdeel van de scène "Walk of shame") heeft pilaartjes onder de leuning. Maar mannen konden dan onder de rokken van de nonnen kijken en daarom werd de onderste helft dicht gemaakt.
De stad is niet alleen vaak getroffen door oorlog, maar ook door aardbevingen. En daarom zijn er in de hoofdstraat, Stradun, na de laatste keer geen balkonnen meer gebouwd. De stad wordt goed schoon gehouden (in het hele land trouwens nauwelijks afval gezien) en is heel erg veilig met overal (zeer verdekt opgestelde) cameras). Er schijnen zelfs amper zakkenrollers te zijn 🙂
We genieten van een uitgebreide, heerlijke lunch bij Arsenaal, met prachtig uitzicht op de haven, waar het een komen en gaan is van allerlei soorten schepen. Onze ober vertelt dat hij uit Bosnië Herzegovina komt, aan de andere kant van de berg. Hij reist iedere dag naar zijn werk, slechts een half uurtje, maar BH is geen Schengen-gebied, en dus heeft hij regelmatig een nieuw paspoort nodig omdat het al snel vol gestempeld is ...
Na de lunch gaan we de wallen op. De oude stad is helemaal ommuurd en vanaf die hoogte hebben we de mooiste uitzichten. Het is een wandeling van zo'n 1,5 uur (inclusief klimmen/dalen, koffie- en fotostops) en is echt zeer de moeite waard.
Later eten we nog wat in 1 van de vele restaurantjes, wandelen nog wat rond en genieten van de relaxte sfeer. Wat een mooie stad, een echte aanrader (maar ga vooral in het voor- of naseizoen).
En dan zit onze roadtrip er alweer op. Kort, maar heel krachtig. We hebben genoten, en als altijd, ook van jullie reacties.
Hvala (veel dank! ♥️

A la proxima xxxx