Warm in de stad đ
Gisteravond was het plan om op het pleintje in de buurt ergens bij een groot scherm de wedstrijd Spanje -BelgiĂ« te kijken ... We konden maar 1 scherm vinden met 2 tafeltjes en 12 stoelen en meer stoelen hadden ze niet đ«€. Dus maar een fles gescoord in onze "stamkroeg" en "thuis" gekeken. Na de wedstrijd was het best rustig op straat, kennelijk voelt men zich hier vooral Baskisch en niet Spaans.Â
Volgende ochtend beetje uitgeslapen en daarna naar de stad. M&M hadden hun bagage al "gestald" en samen gingen we naar de Plaza Nueva voor het ontbijt. Toen we daar zaten kwam daar ineens gids Danny met collega Ainhola langs. Uitgenodigd om een kop koffie mee te doen en uitgebreid zitten kletsen over Baskische zaken en het wel en wee van gids zijn. Altijd leuk dat soort toevallige ontmoetingen.Â
We waren nieuwsgierig naar de markt: Mercado de la Ribera. Die bestaat eigenlijk uit twee delen: de echte markt en een food court. Op de echte markt was vooral heel veel vlees en vis te koop (en een enkele kraam met groente en fruit of brood en gebak). Aan de food court kant was het knap druk, maar Danny had ons gewaarschuwd: neem vooral foto's van het mooie eten maar koop het niet, het is te duur en van slechte kwaliteit.
Daarna slenterden we door de Zazpi Kaleak, oftewel, de 7 straatjes. Veel mooie huizen (dwz vanaf de eerste verdieping, onderste is vaak lelijk), leuke barretjes, de gebruikelijke souvenirwinkeltjes maar ook veel creatieve, designshops. En natuurlijk eindigden we op een terrasje waar we nog even wat heerlijks aten en dronken. Toen was het "time to say goodbye", M&M vliegen vanmiddag terug naar huis. Super leuk om eens met zijn vieren een stad en omgeving te verkennen đ
Ondertussen werd het alsmaar warmer in de stad. Dus bewogen we zoveel mogelijk van schaduw naar schaduw. Nadat we even bij een live band hadden staan kijken (het is dit weekend BBK Muziekfestival) liepen we naar het Museo des Bellas Artes. Heerlijk koel, alleen al daarom hebben we alles bekeken đ€Ł Helaas zijn ze aan het verbouwen en uitbreiden maar de collectie die er nu hing, ging over de architectuur en planvorming van de stad. Interessant want we zien inderdaad veel verschillende bouwstijlen in de stad. Eenmaal volledig afgekoeld, gingen we naar buiten en besloten we toch nog een boottochtje te doen over de rivier de NervĂon. Ook hier weer bijzondere architectuur en veel info over wat ze met oude scheepswerven en het gebied daaromheen van plan zijn: uitbreiding met veel woon- en werkbestemming met een soort "Manhattan-skyline" .... Het prachtige "golden hour" zonlicht was heel fijn voor de foto's đÂ
Daarna met het trammetje terug naar onze wijk, Bassarate, waar op het pleintje ook live muziek was en de hele buurt zich had verzameld (groot verschil met de voetbalavond). Wij luisteren op een afstandje mee totdat we volledig instortten. Nog heel even geprobeerd wat van het voetbal mee te krijgen ... Niet gelukt! đ
Fotoâs
IrĂšne Alders:12 juli 2026Leuk om te lezen!
Anne Marie Tol:12 juli 2026Ziet er weer fantastisch uit
Linda:12 juli 2026Mooie fotoâs đ
Marleen Siebelt:14 juli 2026Wat een heerlijke foto's (van de markt!) en dat Museum is inderdaad een goed alternatief (stukken minder druk dan Guggenheim maar niet minder interessant...of, nou ja, mits er geen verbouwing is, claro!)