Thaipusam!
12 februari 2025 - Singapore, Singapore
We zijn inmiddels aardig bekend met het metronetwerk. Ons hotel ligt ook ideaal, dichtbij station City Hall, een centraal punt in dat netwerk.
We pakken de rode lijn richting Woodlands, stappen over op de blauwe lijn bij Newton, richting Bukit Panjang en uit bij Botanic Gardens, want dat is onze eerste stop vandaag. Mooi aangelegd park, behoorlijk groot ook. Het is er nu lekker rustig en we wandelen op het gemakkie wat rond.
Klein uurtje later gaan we richting Little India, want daar is het vandaag te doen. Het is namelijk Thaipusam! Thaipusam is een hindoeïstisch (tamil) festival. Tijdens dit festival bedanken de hindoes Lord Murugan en/of vragen om een gunst. Het festival wordt in de diverse landen gevierd waar hindoes leven, zoals India, Maleisië, Indonesië, Thailand, Myanmar, Singapore en Sri Lanka.
Het is voor veel gelovigen de climax na tal van spirituele voorbereidingen. Men gelooft dat enkel wanneer lichaam en geest vrij en puur zijn, men de pijn aankan om de pelgrimstocht die erbiJ hoort vol te kunnen houden.
De gelovigen leggen een tocht van 4 kilometer af tussen twee tempels. In Little India begint de eerste optocht rond 12 uur, maar de voorbereidingen beginnen natuurlijk al veel eerder. De vrouwen en sommige mannen dragen kannen met melk en/of kokosnoten als offer voor de god. De mannen dragen daarnaast ook zogenaamde kavadi’s. Letterlijk vertaald betekent dat 'last'. Een kavadi is een enorme, zware constructie, versierd met bloemen, pauwenveren en/of "bling", waarvan het dragen door de gelovige wordt gebruikt om Murugan om hulp te smeken, meestal namens een geliefde die genezing nodig heeft, of als een middel om een spirituele schuld in evenwicht te brengen. Ze lopen en dansen langs de pelgrimsroute terwijl ze deze lasten dragen
Er zijn er ook die aan hun lichaam haken en pinnen laten bevestigen, die verbonden zijn met een touw waaraan getrokken wordt of waarmee zij een karretje trekken. De mannen hebben vaak een lange metalen pen (speer) door hun wang en tong. Rondom de mannen, die vaak in trance zijn, lopen vrienden en familie mee om hen mentaal te ondersteunen. Er was er 1 die echt moest worden bedwongen want hij was aan het schreeuwen en, als hij niet tegen was gehouden .....
We lopen naar de tempel waar de optocht begint. Het is een groot complex waar de gevaartes worden opgebouwd en de haken op ruggen, armen, gezichten en benen worden bevestigd. Dat alles onder luid getrommeld en gezang. We krijgen op een paar plekken een bekertje en later ook een zakje, met dunne karnemelk met koriander en een blokje mierzoet zandgebak (goed tegen de hitte en energie voor de lopers). Er wordt sowieso veel uitgedeeld aan deelnemers en bezoekers. Ook hele maaltijden, alles gratis.
Er gebeurt zoveel om ons heen, je weet niet waar je kijken moet. We hebben er meer dan 5 uur doorgebracht. Bijzonder indrukwekkend! 🙏
Terug naar downtown, ons dagelijks biertje drinken, dan onze zwarte voeten schoonboenen (tempelvloer is niet altijd schoon 😉) en op tijd pitten. Morgen weer de lucht in!
Marja Versleijen:12 februari 2025Heel erg bijzonder! Lijkt me super speciaal om mee te maken!
Jelly:12 februari 2025Een bijzondere dag weer, met mooie piercings
Rob:12 februari 2025Mooi verhaal en indrukwekkende foto’s! En voor mij altijd bijzonder zo’n intense religieuze/spirituele ervaring mee te maken, waaruit de pijnlijke rituelen voortkomen. 🙏😬
Mieke (je ex collega uit BE):12 februari 2025Bangelijk, vooral de foto's van dit verhaal ;-)
Georges:12 februari 2025Have a nice trip