Negros Oriental

16 februari 2025 - Zamboanguita, Filipijnen

Het is even schakelen, van het "strakke Singapore" naar de "flora- en faunarijke Filipijnen". Wéér een andere wereld.

Op een uur vliegen van Manila en een stuk of honderd eilandjes verder landden we op het kleine vliegveld van Dumaguete, aan de oostkant (vandaar "oriental") van het eiland Negros. De landing was nog best spectaculair, heel laag over het water aan komen vliegen en zodra we landden, vol in de remmen! Dit eiland is in grootte ongeveer een derde van Nederland en er wonen ruim 3 miljoen mensen. Verder zijn er 4 actieve vulkanen, waarvan er eentje "rommelt" 🤔 De stranden zijn dus zwart en dat is, waarschijnlijk, de reden dat het Negros heet.

Onze transfer stond al te wachten en een kleine 3 kwartier later waren we bij ons hotel voor de komende 3 nachten. Een kleinschalig resort voor, met name, duikers. We besloten de rest van de dag rustig aan te doen, beetje zwemmen, beetje lezen, wat eten, dat werk 🙂

Volgende ochtend op tijd op want de boot lag om 8 uur al op ons te wachten. We gaan vandaag naar Apo Island, een beschermd marine reserve voor zeeschildpadden. De boottocht erheen duurde ongeveer een half uur, stampen op de golven en een motor die ongelooflijk veel herrie maakte ... Als je al niet wakker was, dan werd je het nu wel 😳

Op het eiland liepen door het dorpje naar de plek waar we onze snorkelspullen kregen. Twee keer uitgebreid gesnorkeld met een privé snorkelgids (ze bestaan 😁), tussendoor uitgebreid geluncht en van het uitzicht genoten. Onder water veel koraal, kleurige vissen, zeesterren, zeeslangen en natuurlijk ook zeeschildpadden. Oh ja, en niet te vergeten duizenden zeekomkommers. Heerlijke dag!

Volgende dag na het ontbijt richting de "highway" gewandeld om per bus, jeepney of tuktuk, welke er maar het eerste kwam of de beste deal bood, naar de stad, Dumaguete, te gaan. De tuktuk die kwam, bood ons "samenreiskorting". Als we samen met een gezin van 3 en een grote koffer mee gingen, kostte dat maar 300 pesos .... 3x zoveel als met de bus, maar minder avontuurlijk 😉. We zaten behoorlijk opgevouwen dus toen we na 40 minuten in het centrum werden afgezet, waren we wel toe aan een goede massage (met ook nog al die kilometers in Singapore in de benen). Bleek er een hele goede plek om de hoek te zijn 🙂 Het stadje was verder niet echt de moeite waard. We wandelen de boulevard af, bewonderden (en filmden) een potje voetvolley en gingen uiteindelijk richting het busstation. Twee keer opgevouwen zitten .... Nee liever niet. We hadden zowaar een bus met airco, en waren maar 48 pesos pp kwijt (senioren hė 😉). Het was volle bak en gezellig in de bus en hij stopte ook nog eens gewoon aan het begin van het straatje naar ons resort (met dank aan de erg aardige en behulpzame conducteur 🙏).

Morgen gaan we een eiland verderop! 👋

1. Murielle:
    16 februari 2025
    Wat heerlijk, totaal andere wereld weer
  2. Jelly:
    16 februari 2025
    Klinkt weer als een heerlijk (ei)land!
  3. Annemarie:
    16 februari 2025
    Ziet er leuk uit. Geniet ervan xxx
  4. Rob:
    16 februari 2025
    Spannend ook? jullie zijn wel wat gewend😏
  5. Wies Rietman:
    17 februari 2025
    Enig avontuur weer. En mooie, grappige foto's welke het opgevouwen goed laten zien:))
  6. Irène Alders:
    18 februari 2025
    Heerlijk!
  7. Marleen Siebelt:
    19 februari 2025
    Zo grappig om ook hier nog de Spaanse invloeden te zien! Maar eerlijk is eerlijk: Singsing is mooi...dit is avontuurlijker!😍